versio2

https://mesenaatti.me/campaign/?id=1029#single/view

Lähde mukaan tukemaan ja toteuttamaan aistikasta yhteisötaideprojektia, jossa juhlitaan ikääntymistä ja seksuaalisuutta!

Aistikkaat ovat ryhmä yli 60-vuotiaita ihmisiä, jotka ovat halunneet lähteä tutkimaan omaa kehollisuuttaan ja seksuaalisuuttaan burleskin, dragin ja improvisaation keinoin Jaana Pirskasen johdolla. Näiden löytöretkien tuloksena projektin työpajoihin osallistuvat ikäihmiset rakentavat oman itsensä näköiset aistikkaat hahmonsa; ehkä romanttisen tai vaikka hauskan ja hitusen pornahtavan; luonnollisen tai räiskyvästi puunatun; räjähtävän drag-persoonan, kenties dominoivan viettelijän. Burleski ja drag tarjoavat erinomaiset keinot ihmisyyden kaikkein herkimpien ja intiimimpien ulottuvuuksien käsittelyyn. Teatraalisuus ja huumori tuovat työskentelyyn ja kuviin useita eri merkityskerroksia.

Ikääntyminen ja seksuaalisuus ovat jääneet vähälle huomiolle yhteiskunnallisessa keskustelussa ja siitä puhuminen koetaan usein tabuksi. Aistikkaat-projekti antaa ikääntyneille ihmisille tilaisuuden näkyä ja kuulua seksuaalisina olentoina. He voimaantuvat, voimaannuttavat ja luovat moninaisen kauneuden kuvastoa. Ennen kaikkea projekti usuttaa meidät näkemään seksuaalisuuden osana ihmisen koko elämänkaarta.

Valokuvaaja Vilma Rimpelä ikuistaa kaikki Aistikkaat valokuviin ja videoihin.

Ensimmäinen työpajakokonaisuus toteutetaan lokakuun lopulla Helsingissä. Samanlainen työpaja Sensuous – aging and sexuality toteutetaan myös Englannissa yli 60-vuotiaille lontoolaisille marraskuun lopulla Suomen Lontoon instituutin tukemana. Molempien kaupunkien työpajoissa syntyneet teokset kootaan yhteen ja video- ja valokuvanäyttelyn avajaisia vietetään ensin Lontoossa vuoden 2019 puolella. Sen jälkeen näyttely tuodaan Helsinkiin. Osallistujat pääsevät halutessaan myös esiintymään lavalle ja tulevassa näyttelyssä nähdään heidän omia aistillisia burleski- tai drag-numeroitaan.

Tarvitsemme vielä taloudellista tukea Helsingissä tapahtuvan osion välittömiin kustannuksiin mm. harjoitus- ja studiotilan vuokriin, puvustukseen, rekvisiittaan, maskeeraukseen, valokuvien tuottamiseen, teosten vedostamiseen ja videoiden editointiin.

 

Astikkaiden luoja Jaana Pirskanen on filosofian ja psykologian maisteri ja tanssitaiteen kandidaatti. Lisäksi hän on ollut tohtorikoulutettavana sukupuolentutkimuksen oppiaineessa. Hän on jo 15 vuoden ajan käsitellyt töissään kauneusihanteita, sukupuolittuneita normeja sekä monimuotoista seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta performanssin, videon, burleskin ja dragtaiteen keinoin. Taiteen tekemisen lisäksi Pirskanen työskentelee psykologina ja Seta ry:ssä. https://jaanapirskanen.com/

Vilma Rimpelä on tamperelainen nuori valokuvaaja ja videontekijä, jonka töissä näkyy kiinnostus ihmisiin, ilmiöihin ja alakulttuureihin. Parhaillaan hän tekee dokumenttielokuvaa Suomen underground drag-skenestä. Dragissa häntä kiinnostaa vahvan estetiikan lisäksi sen väkevyys ilmaisukeinona, terapeuttiset vaikutukset niin esiintyjässä kuin katsojassakin, sekä henkilökohtaiset tarinat drag-hahmojen takana.

Rimpelän asiakkaita ovat olleet mm. Sony Finland, Suomen Punainen Risti, Helsingin Sanomat ja Yle.http://www.vilmarimpela.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s